Verjaardag vieren is voor velen koffie of thee met gebak, een huiskamer met familie en vrienden, cadeaus krijgen en een tafel vol met lekkernijen. Sinds een paar jaar niet voor mij, we gaan erop uit. Dit jaar met prachtig weer erbij een dag naar Texel, met z'n vijven en Stitch achterin.

Zondag 24 Maart, de dag voor mijn verjaardag. We vertrokken vroeg, de auto bracht ons vlot naar Den Helder waar we de eerst volgende boot naar het eiland namen. Het was niet de eerste boot van die dag, dat was me net iets te vroeg op mijn verjaardag. De boot vaart elk half uur, dus mooi op tijd op het eiland.

Onze jongste dochter Romy rijd al een aantal jaren paard en ze wilde die dag heel graag een keer in galop over het strand rijden. Dat wilden allemaal zien en ik wilde dat heel graag met een aantal camera's filmen.

Een paar dagen na ons bezoek aan Texel kwam Romy van haar slaapkamer naar beneden. Ze liep wat ongemakkelijk naar de keuken, pakte een boterham met wat te drinken erbij en ging met een diepe zucht in de stoel zitten bij het raam. 'Ik heb echt op verschillende plekken pijn waar ik het nog nooit gevoeld heb.....'

Een van de camera's kreeg Romy met een klein GoPro harnas mee op haar borst. Ze zouden tijdens de rondrit van drie uur vlak voor de strandopgang even stoppen om te kijken of alles nog vast zat voordat ze in galop over het strand zouden gaan. Dat kwam goed van pas want dan kon ik de camera van een nieuwe accu voorzien, opname starten en afstellen.

Het strand op
Het strand op
Draf over het strand
Draf over het strand
In galop over het strand
In galop over het strand

Op een veilige afstand bracht ik de drone in de lucht en stelde deze zo in dat hij automatisch de groep zou gaan volgen. Met de vaste camera werden wat opnames gemaakt van hun rit naar het strand en van daaraf nam ik het over met de drone. Die camera zou, naast de GoPro de tweede zijn die in staat was om ze te blijven volgen. Wij waren te voet achter de groep aan gelopen.

Buiten ons bereik

Ze waren al heel snel buiten ons bereik. Na paar honderd meter ging de groep in galop over het strand. De drone in hoog tempo er achteraan, net boven de Noordzee, om zo niet over mensen heen te vliegen. Op het scherm keken we mee, we werden getrakteerd op prachtige beelden. Helaas was het niet veel later tijd om terug te vliegen, de groep verdween uit ons zicht, de GoPro bleef gelukkig nog een uur lang filmen.

Alles inpakken en tijd voor de rest van de familie. Rondje lopen langs het strand, selfies en foto's maken en daarna richting strandpaviljoen voor een rondje versnaperingen. We hadden alle tijd, de groep zou immers nog ruim 1.5 uur onderweg zijn. Het was prachtig weer, strak blauwe lucht en we genoten van de zon op het terras. Genieten.

Terug na een rit van drie uur
Video: 'In galop over het strand'

Na een rit van drie uur keerde de groep terug van waar ze gestart waren. Ze had genoten, en wij ook. Al ware het op afstand. De kinderen kregen alle tijd om afscheid te nemen van hun paarden, omringt door hun ouders werd het verhaal enthousiast gedeeld. Daarna was het tijd voor een tweede ronde genieten bij de vuurtoren. Op de een na laatste boot zijn we die dag weer mee terug naar Den Helder gevaren om van daaruit moe en voldaan weer terug naar huis te rijden. Een heerlijke verjaardag!

Een paar dagen na ons bezoek aan Texel kwam Romy uit haar slaapkamer naar beneden. Ze liep wat ongemakkelijk naar de keuken, pakte een boterham met wat te drinken erbij en ging met een diepe zucht in een stoel zitten bij het raam. 'Ik heb echt op verschillende plekken pijn waar ik het nog nooit gevoeld heb.....'