De Thunderbirds is een populaire televisie serie uit 1965 over de Tracy familie die onder de naam ‘International Rescue’ over de hele wereld mensen redden die in gevaar zijn. Samen met het genie Brains hebben ze een flink aantal machines gebouwd die ze gebruiken om die reddingsacties uit te voeren.

De avonturen van de Tracy familie waren zo populair dat de serie nog vele jaren nieuwe fans heeft gemaakt. en een paar jaar geleden is de serie in een vernieuwde vorm uitgebracht. In januari 2020 is zelfs het vierde seizoen is begonnen.

De serie is geheel gemoderniseerd: de poppen met draadjes uit de jaren ’60 hebben plaats gemaakt voor computer animaties. Toch zijn er in de nieuwe serie een aantal zaken gelijk gebleven. De machines zijn allemaal op schaal gemaakte modellen en worden met camera’s in verschillende filmsets digitaal vastgelegd. Daarna komt het animatieteam aan de beurt die de poppen digitaal op hun plaats zetten. De stemmen worden vervolgens ingesproken in een studio. Een van die stemmen, die van de butler Parker, wordt na ruim 50 jaar nog steeds ingesproken door David Graham, 94 jaar jong.

Thunderbirds are Go!

Wellicht heb je je afgevraagd waarom er een foto van een iPhone 11 boven deze blogpost staat. Het antwoord zal je misschien verbazen, maar dat is mijn ‘Thunderbird One’. En hoe dat precies zit zal ik binnenkort uitleggen in een volgend artikel, want de serie heet niet voor niet ThunderbirdS. Tot die tijd: veel plezier met de bovenstaande video kijken.