Video

1978 begon ik te filmen met videocamera’s. De eerste set bestond uit en enorme VHS recorder van Panasonic en een Philips zwart/wit camera met een buis. Niet bepaald draagbaar, maar toch heb ik daar heel veel verschillende feesten en evenementen mee vastgelegd.

De video tijdlijn is tot halverwege de jaren negentig analoog gebleven. Rond die tijd namen DV en Digital 8 het over. Daarvoor heb ik veel gewerkt met Betamax, VHS, Video 2000 en Video 8 camera’s. Montage vond plaats van band op band met VHS recorders, een moeizaam proces. Toch zijn er duizenden banden in al die jaren van de door mij gemaakte video opnames verspreid.

[lees verder]

Video geschiedenis

De veranderingen met camera’s en het analoog monteren op computers liep eind jaren tachtig gelijk met elkaar op. De eerste digitale stappen werden gezet met non-lineaire editing systemen. Met de komst van de Fast en Miro DC30 werden alle beelden op een computer gemonteerd. Daarna was het tijd voor een definitieve stap richting het digitale tijdperk met de komst van DV en Digital 8 camera’s. De DC30 werd vervangen door een Miro DV300 met Firewire poort.

Mijn eerste Digital 8 camera kocht ik in 1995 en deze heb ik nog steeds in de kast liggen, net als een tweetal analoge Video 8 camera’s. Zonder deze oude beestjes worden de beelden van honderden bandjes verbannen worden tot een leven in een grote plastic box op zolder. Zowel de analoge als digitale beelden kan ik nog steeds afspelen en importeren op mijn computer.

De volgende stap was meteen in het Digitale High Definition tijdperk. Nog steeds op (HDV) tapes, maar daarmee zijn ook honderden tapes gevuld met prachtige beelden. Voor de montage werd in deze jaren ook een andere belangrijke stap gemaakt van PC naar Apple waar ik tot op heden nog steeds werk met Adobe Premiere, Final Cut Pro (X) en andere software tools.

Vanaf 2008 werd de filmwereld wakker geschud met de beelden van Vincent Laforet’s ‘Reverie’. Tot dan hadden nog weinig mensen iets van de camera gezien. De beelden werden in een zeer korte tijd geschoten en gemonteerd. De clip werd in een dag door heel veel mensen online bekeken. De camera bleef helaas lange tijd alleen geschikt voor opnames in NTSC 30p. Dat was voor mij de reden dat ik pas in 2009 besloot om een Canon EOS 7D DSLR camera aan te schaffen. Deze was wel geschikt voor 25p beelden.

Video in stroomversnelling

Vanaf 2008 ging de hele videowereld in een stroomversnelling. Beelden werden bijna alleen nog digitaal vastgelegd en resoluties gingen van 720p naar 1080p, 2160p en hoger. Tape kwam en werd in enkele jaren vervangen door camera’s met geheugenkaartjes.

Geïnspireerd door de ontwikkelingen van de DSLR camera’s zijn er digitale camera’s ontwikkeld die compact zijn en beelden kunnen vastleggen in zeer hoge kwaliteit. Geheugenkaartjes groeiden van 16 Megabyte naar 256 Gigabyte en groter. Of andersom in afmetingen krompen ze; van Compact Flash naar MicroSD kaartjes met de afmeting van een kwart postzegel, met een opslag capaciteit van 128 Gigabyte of meer. Ooit begonnen in zwart/wit met een enorme VHS recorder en camera verbonden door een 30 meter lange kabel. Nu film ik met een aantal compacte camera’s die beelden in een nog veel hogere kwaliteit kunnen vastleggen.

Distributie

Na VHS, Video 2000 en DVD’s is ook de distributie van het eindproduct in een rap tempo veranderd. Na DVD kwam BluRay, maar veel belangstelling was daar niet voor. Ik kan het aantal gemaakte disks op een aantal handen tellen. Online via Vimeo en Youtube heeft de laatste jaren al deze media voorgoed vervangen. Vanaf 2017 heb ik dan ook besloten om geen nieuwe hardware te kopen om DVD of BluRay disks te maken. Veel software voor de productie van deze producten is zelfs al van de markt verdwenen. Encore CS6 heb ik nog steeds, maar ik heb het al heel lang niet meer gebruikt.

4K Video

De meeste televisies in huis zijn nog steeds geschikt voor High Definition Video. Maar 4K Video begint dankzij de online distributie via Vimeo en Youtube aan een inhaalrace. De camera’s die ik nu gebruik zijn allen geschikt voor opnames maken in 4K video, op land, ter zee en in de lucht. Ook de software, de computer en de harddisks om alles op te slaan zijn in de jaren meegegroeid. Terabyte disks hebben plaats gemaakt voor nog grotere en in het hogere segment is men allang weer bezig met nog hogere resoluties en kwaliteit. HDR is nu de trend en computers zweten nu al peentjes.

De race blijft doorgaan en wordt elk jaar opnieuw door een groep fanatieke bloggers en vloggers gepromoot. Maar een ding blijft toch echt het meest belangrijk boven al die technologische ontwikkelingen: de content. Het verhaal wat je verteld. Storytelling is een essentieel onderdeel geworden van video en daar is audio een heel belangrijk onderdeel van. Beeld en geluid vormen samen een eenheid.

Video kennis

Bijna 40 jaar kennis heb ik opgedaan en daarbij alle veranderingen op hardware en software gebied weten bij te houden. Dat is een mooie score voor een hobby die ver boven de fotografie is uitgegroeid. De komende jaren ga ik me toeleggen op het verhalen maken. Daarnaast blijf ik mijn kennis op alle gebieden delen, dat is leuk om te doen en tegelijk krijg ik er ook heel veel voor terug. Op de social media kanalen; Twitter, Facebook, Instagram, Vimeo en Youtube heb ik veel mensen ontmoet. Mooie mensen die net als ik aan video een hobby hebben of er hun beroep van hebben gemaakt. Bijna alles gebeurd nu online; Audio, Video en Fotografie. Onze wereld is in veertig jaar digitaal gigantisch gegroeid. Bijna iedereen heeft nu een camera en kunnen beelden direct live online worden gedeeld. Video is en blijft een fantastische hobby.

360

Naast het platte beeld heb ik toch nog een volgende spannende stap gedaan; 360VR video. Waar dat naar toe gaat? Geen idee. Voor velen bestaat het niet, of willen ze er helemaal niets mee doen. Anderen hebben daartegen hun beroep ervan gemaakt. Daar is dus nog veel te ontdekken, en opnieuw: kleine stapjes maken. Veel vragen, veel delen, veel ontvangen. Een mooi nieuw medium voor het 40ste jaar.