I Sea Ice

I Sea Ice is een korte video gemaakt tijdens een reis in de Winter naar het Waddeneiland Terschelling met de M.S. Friesland van Rederij Doeksen. In Februari 2012 was de gehele Waddenzee bedekt met een dunne laag ijs. De voor mij anders zo bekende reis naar het eiland veranderde in een adembenemende tocht door een winters landschap.

Alle opnames zijn gemaakt met een Canon S100 compact camera en een Zacuto Viewfinder Pro 3.0


Die ochtend had ik alleen de Canon S100 compact camera en Zacuto viewfinder Pro 3.0 meegenomen om onderweg wat te kunnen filmen. Dat kan tegenwoordig met bijna elke camera. Van mobiele telefoon tot de professionele modellen, ze kunnen allemaal filmen in High Definition of zelfs Ultra High Definition video.

I Sea Ice

Winter 2012

Onderweg naar Harlingen een landschap wat in de nachten ervoor was veranderd in een koud en wit winterlandschap. Sloten waren bevroren, maar in Harlingen aangekomen was er weinig ijs in de haven te zien. Vlak na het vertrek van de M.S. Friesland uit de haven zou daar echter heel snel verandering in komen.

Ik zag ijs, en niet zo’n beetje ook…..net buiten de haven veranderde de Waddenzee in een onbeschrijfelijk mooi landschap. Dunne lagen ijs schoten als flinterdunne transparante lagen over elkaar heen, voortgestuwd door de M.S. Friesland. Boven ons een strak blauwe hemel en onder ons een wonderlijk landschap, elke kilometer weer anders van kleur en vorm.

De eerste kilometers van uit Harlingen waren het mooist en veel passagiers kozen net als ik om een deel van hun reis in plaats van binnen, door te brengen op het bovendek en rondom de boot. Op het achterdek droomden velen weg met de zon op hun gezicht turend over de horizontale waterval achter de boot. Zelfs de bemanning duurde af en toe uit het raam om te genieten van het prachtige uitzicht.

Spiegelzee I Sea Ice

Na een half uur even een pauze; camera in de tas, snel naar binnen voor een kop warme soep en brood. Daarna meteen weer naar buiten, ik wilde zo min mogelijk missen van deze prachtige reis. Hoe meer we het eiland naderden vielen steeds meer zandbanken droog door het afgaande water. Bijna geen wind, alleen rimpels op de zee veroorzaakt door de Friesland en andere schepen. De bruine zandplaten bedekt met platen ijs en sneeuw. Twee uur enorm genieten en vastgelegd met de enige en beste camera die ik op dat moment bij me had.

Compact camera’s

Compact camera’s hebben een groot voordeel tegenover alle andere modellen. Camera’s als de Canon S100 zijn zeer compact, vallen bijna niet op, hebben een laag gewicht en kunnen toch hele mooie beelden vastleggen. Vergeleken met mobiele telefoons hebben ze een grotere sensor en betere (zoom)lens, en op die manier kun je heel gemakkelijk mooie beelden maken.

Zacuto Viewfinder Pro 3.0

Een zeer waardevolle uitbreiding op heel veel van mijn camera’s is de Zacuto Viewfinder 3.0. Bijna elke camera heeft een LCD scherm achterop waarmee de gemaakte beelden bekeken kunnen worden. Tijdens het filmen met de camera kan het beeld live bekeken worden. Een groot nadeel is echter de aanwezigheid van daglicht wat het zicht op het scherm sterk bemoeilijkt. Door de viewfinder op de achterzijde van de camera te bevestigen kan die invloed weggenomen worden en de ingebouwde lens zal het beeld sterk vergroten waardoor het mogelijk wordt om handmatig scherp te stellen. De viewfinder heb ik de afgelopen jaren op tientallen verschillende camera’s gebruikt en blijft onderdeel van mijn kit.

Geluid

Geluid opnames met compact camera’s als de S100 is alleen mogelijk in windstille omstandigheden. De duurdere modellen compact camera’s beschikken ook over een microfoon ingang. Als je deze echter mist kunnen opnames van geluid het best met een externe recorder worden gemaakt. Om het geheel compact te houden zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een Zoom H1 recorder met een deadcat voor de opnames buiten. Deze opnames kunnen later in de montage synchroon worden gezet. Voor I Sea Ice heb ik geen audio opnames met een externe recorder gemaakt.

High Definition Video

De Canon S100 kan opnames maken in High Definition Video; 1920 x 1080 in 30 frames per seconde. Dat is een fantastische kwaliteit en perfect voor televisie, computer scherm of de compactere schermen. Het is wel oppassen tijdens het filmen met veel compact camera’s. Het gevaar van overbelichten is constant aanwezig. Je verliest dan direct onherstelbaar details in je beeld. De Canon S100 heeft geen mogelijkheid om een filter op de lens te schroeven, je zult dus met een alternatieve methode (op de lens plakken) aan het werk moeten. Daarnaast bied de camera wel de mogelijkheid om handmatig de waarden in te stellen voor diafragma, sluitertijd en ISO en dat is voor dit soort opnames essentieel.

I Sea Ice – Montage

Van I Sea Ice heb ik meerdere versies gemaakt. Het originele beeld is 1920 x 1080 uit de camera in Quicktime .MOV bestanden. De eerste montage heb ik uitgevoerd in 1920 x 808, een 1:2.37 breed beeld beeldformaat. Dat gaf mij de mogelijkheid om beelden te corrigeren; crop (inkorten) en horizon rechtzetten.

Toen de reis video als verhaal eenmaal op de tijdlijn stond ben ik de beelden gaan corrigeren op kleur. In de haven stond de zon nog laag en was het licht warm van kleur en in de schaduw was alles blauw.

Dichterbij het eiland stond de zon bijna recht boven ons en werd het geheel veel meer blauw. Door in de video de witbalans aan te passen kon ik de gehele video dezelfde kleur behouden en werden veel kleuren warmer.

De muziek keuze is altijd veel zoekwerk. Het moet bij de beelden passen. De originele video kende een andere soundtrack, deze heb ik recent vervangen door de huidige omdat die gebruikt mag worden op Youtube onder licentie van Epidemic Sound.

4K Versie I Sea Ice

De meest recente versie is in Final Cut Pro X op een 4K video tijdlijn bewerkt en als 4K versie naar Youtube verstuurd. De scherpte van de video is niet verbeterd, maar hiermee is hij nu wel op 4K schermen te bekijken.