Voor het 2024 seizoen maak ik gebruik van verschillende camera’s om foto en videobeelden vast te leggen. In het verleden heb ik wel eens gebruik gemaakt van mechanische stabilisers, maar dat was geen succes. Dat heeft ook te maken met de verschillende merken en formaten camera’s. Voor de grotere camera’s maak ik nu gebruik van de DJI RS3 Pro.

De RS3 is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen; de RS3 Mini, de RS3 en de RS3 Pro. Die laatste set is de meest uitgebreide versie en ook daar kun je kiezen tussen twee verschillende uitvoeringen: de gewone RS3 Pro set en de Pro Combo. Ik heb gekozen voor de gewone Pro set, samen met een losse image transmitter. Daarover later meer.

De hele set zit in een mooie compact koffer die ruimte bied voor alle onderdelen die je er later nog eens bij wilt kopen. Zo heb ik naast de basis set ook de Raveneye image transmitter erbij gekocht en een scala aan verschillende kabels die ik kan gebruiken tussen mijn Sony camera en de RS3 Pro.

De Raveneye bied de mogelijkheid om het beeld uit de camera draadloos over te brengen naar je iPhone. Op de iPhone installeer je vervolgens de DJI Ronin app die je verschillende opties bied. Zo kun je de firmware draadloos updaten van de RS3 Pro en de gehele unit besturen, mits je gebruik maakt van de Raveneye. Die optie er al eerder op zat met de RS2 Pro laat dit filmpje zien van Peter McKinnon:

De DJI RS2 door Peter McKinnon

Met de Raveneye kun je nog veel meer dingen doen. Maar eerst nog even kijken hoe het basis systeem is opgebouwd en wat er allemaal mee kan. Let op! De gewone Pro versie heeft dus niet alles meegeleverd, zoals het Lidar systeem, de focus motor en de Raveneye en de remote unit + afstandbediening + alle bijbehorende kabels. Het is wel een compleet systeem wat je stap voor stap kunt uitbreiden. Mits je maar genoeg wilt investeren.

Het DJI RS3 Pro systeem

Wie zoekt op de. DJI RS3 Pro vind een breed scala aan video’s die gemaakt zijn over deze fantastische stabiliser. Een nadeel aan deze unit: het gewicht. Het is geen unit waarmee je een dag lang rond loopt. Dat ga je absoluut voelen. Er zijn echter hulpmiddelen beschikbaar, zoals de Smallrig 4118 riem:

Smallrig 4118 riem.

De onderstaande cinematic video is gemaakt door videograaf Zilver Schmitz met de DJI RS 3 Pro. De beelden zijn erg stabiel en lopen zonder moeite in elkaar over. Door eenvoudig de Gimbal Mode Switch te verschuiven, schakel je tussen Pan Follow, Pan and Tilt Follow en FPV modi om. De FPV-modus kan ook worden aangepast naar 3D Roll 360, Portrait of Custom, zodat je jouw apparatuur aanpast en snel aan de slag kunt.

RS3 Pro Cinematic video

Het installeren van de Raveneye heeft een korte instructie nodig om alles goed werkend te kunnen bedienen. In deze video kun je zien hoe je dat moet doen. In de video worden na alles goed geinstalleerd ook een demo gegeven wat er allemaal mogelijk is met deze compacte unit en je ziet ook waar de Raveneye heel erg goed in is: video transmissie naar je iPhone.

Raveneye

In de onderstaande video kun je een goede vergelijkig zien tussen de drie verschillende uitvoeringen van de RS3. De RS3 mini, de RS3 en de RS3 Pro. De Mini 3 kost in Nederland 389 Euro, de RS3 kost 549 Euro en de Pro uitvoering kost 869 Euro. De verschillende combo versies: RS3 Combo: 719 Euro en de Pro Combo versie: 1099 Euro.

RS3 Mini, RS3 en RS3 Pro

Ik heb voor de Pro versie gekozen omdat deze een aantal features bied die je niet op de andere twee units terug vind. Zo is de uitbreiding met de Raveneye een prachtige uitbreiding voor als je in het veld de camera jou automatisch wilt laten volgen of je staat achter de camera en bediend hem met je iPhone. Dit bied ook de mogelijkheid om met twee man te werken: een die met de gimbal en camera rond loopt en jij als cameraman die de camera beweegt en bediend.

Een ding is zeker: als je een RS3 gimbal hebt begint de learning curve van deze prachtige unit. Jeven Dovey laat in de onderstaande video zien hoe je daarmee om kunt gaan. Hij laat je mooi zien hoe je filmisch met de RS3 en camera kunt filmen.

Beginner v.s. Pro filmer met de RS3 Pro

Wie langer gebruik wil maken zal net als bij andere apparatuur moeten bedenken wat er extra nodig is. Zo heb je verschillende HDMI kabels nodig, maar ook verschillende USB kabels om de verschillende units onderling met elkaar te verbinden. HDMI heb je in drie maten: Micro, Mini en Full size. Sommig camera’s hebben een Micro HDMI uitgang (zoals de Sony A7RIV), maar er zijn ook modellen met een full size HDMI uitgang. De Raveneye heeft een Mini HDMI.

Om de camera te kunnen starten/stoppen heb je een USB-C naar. Micro USB kabel nodig en tussen de Raveneye en de RS3 Pro zijn USB-C naar USB-C kabeltjes nodig. Sommigen zijn al meegeleverd. Het is echter goed om je goed te informeren zodat je niet gefrustreerd terug moet voor een kabeltje. (lees: schrijft dit uit ervaring).

Zowel de RS3 accu’s als de Raveneye zijn allemaal oplaadbaar. Voor langere draaidagen zijn een of meerdere accu’s geen overbodige luxe. De accu kan snel opgeladen worden via een USB-C kabel.

Het balanceren gaat heel erg vlot. Maar het verdiend wel even aandacht om dat goed te doen. Er is niet iets zoals: druk. op de knop en automatisch staat alles goed. Je moet de gimbal wel een beetje helpen. Het fine tunen doet de gimbal zelf. Zo kost het ook minder stroom.

Zodra je de gimbal uitzet zal hij zelf automatisch alles vast zetten. Je loopt dus niet met een rondslingerende gimbal met een camera er bovenop rond. Dat is ideaal! Nog een mooie samenvatting van wat je allemaal kunt doen en maken met de RS3 Pro. Veel film plezier en denk aan je rug!

Introductie van de DJI RS3 Pro

Voor de complete setup van de RS3 Pro is dit een mooie video:

Complete setup van de RS3 Pro combo

Gert

#Waddentrotter #Coaster - Landscape photographer & videographer. Friend of Stitch. http://Youtube.com/GertKracht en website: https://www.gertkracht.nl

Reacties zijn gesloten.